Home > Aktuelno > Susret gradova i opština i okrugli sto na temu razvoja socijalnih usluga na lokalnom nivou
Print Friendly, PDF & Email

Susret gradova i opština i okrugli sto na temu razvoja socijalnih usluga na lokalnom nivou

Prethodne nedelje, u okviru dvodnevne studijske posete Novom Pazaru, realizovali smo dva važna dogadjaja u okviru projekta Reintegracija II.

Prvog dana održan je susret gradova i opština partnera na projektu Reintegracija II. Grad Novi Pazar ugostio je predstavnike lokalnih samouprava, centara za socijalni rad i udruženja građana iz Kruševca, Pirota i Dimitrovgrada. Održana je prezentacija ekonomskih, socijalnih i turističkih kapaciteta grada Novog Pazara. Predstavljene su i realizovane i planirane aktivnosti na projektu Reintegracija II u okviru kog je od početka 2023. godine 11 novopazarskih preduzeća dobilo je subvencije za zapošljavanje 22 nezaposlena lica, 12 porodica je dobilo opremu i podršku za unapređenje proizvodnje maline, a do kraja projekta očekuje se da još preko 40 lica dobije podršku za zapošljavanje. Naš lokalni implementacioni partner Merhamet predstavio je aktivnosti koje se odvijaju u okviru komponente psiho-socijalne podrške. U okviru ove komponente, od početka projekta održano je 132 radionice u dobrosusedskom klubu u kojima je učestvovalo više od 250 učesnika, uglavnom iz povratničke populacije.

 

 

 

 

 

 

Drugog dana, dogadjaj je održan u formi okruglog stola, na temu razvoja sistema usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou. Pridružili su nam se učesnici iz Kragujevca i Ivanjice, kao i predstavnici IRIS mreže, kako bismo kroz razmenu iskustva diskutovali o lokalnim potrebama i primerima dobre prakse, na primeru razvoja usluge prihvatilišta za decu i mlade.

Zaključak današnjeg događaja prenosimo kroz izjavu Igora Kojčića, menadžera projekta Reintegracija II:

”Postoji ozbiljna procena, ozbiljno planiranje, spremnost lokalne samouprave i Centra za socijalni rad da se uhvate u koštac sa ovim, ne malim izazovom i potrebama koje postoje. Važno je da to prihvatilište, ako ga uradimo u okviru projekta Reintegracija, a nadam se da hoćemo, ima regionalni kapacitet. Time bi mogla biti zbrinuta i deca koja nisu samo iz Novog Pazara, a koja imaju potrebu da budu zaštićena i privremeno stacionirana u prihvatilištu”.

 

_______________________

Projekat „Reintegracija II – dalja podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji“ finansiran je od strane nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ. Nosilac projekta je  ASB Srbija (Arbeiter-Samariter-Bund), implementacioni partner IDC, a korisnički regioni su – Pirotski, Rasinski i Raški.