Home > Aktuelno > U PIROTU SVEČANO OBELEŽEN POČETAK PROJEKTA REINTEGRACIJA II
Print Friendly, PDF & Email

U PIROTU SVEČANO OBELEŽEN POČETAK PROJEKTA REINTEGRACIJA II

U petak 04.11.2022. godine u prostorijama Gradske uprave Pirot održana je konferencija povodom promocije projekta „Reintegracija 2 – dalja podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji“.

Osnovni cilj projekta je da doprinese održivoj (re)integraciji povratnika i lokalnog socijalno ugroženog stanovništva u centralnoj i južnoj Srbiji kroz mere ekonomskog osnaživanja, psiho-socijalne podrške i jačanje institucionalnih kapaciteta za inkluziju.

Projekat su predstavili gradonačelnik Pirota, gospodin Vladan Vasić, i predstavnici projektnih partnera, direktor organizacije ASB Srbija, Gordan Velev, direktor IDC-a Miodrag Nedeljković kao i predsednica udruženja TERNIPE, gospođa Radmila Nešić.

Prisutni su istakli da će u Pirotskom regionu biti podržano više od 800 korisnika, kako bi ojačali svoj ekonomski i društveni položaj i unapredili svoju integraciju u zajednicu.

Predviđena je podrška kroz obezbeđivanje subvencija za samozapošljavanje, različitih poslovnih obuka i obuka za prekvalifikacije i dokvalifikacije, subvencija poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta i zapošljavanje povratnika i drugih teže zapošljivih kategorija stanovništva, podrška deci i mladima kroz realizaciju inkluzivnih radionica, ali i razvoj institucionalnih kapaciteta u oblasti socijalne zaštite na lokalnom nivou.

Ukupna vrednost projekta za Grad Pirot iznosi 400.000,00 eura, a projekat će trajati do 31. aprila 2025. godine. Informacije o projektnim aktivnostima, otvorenim konkursima i drugo, biće dostupne na sajtu projekta, ali i Grada Pirota, partnerskih organizacija i udruženja.

 

___________

Nosilac projekta je ASB Srbija (Arbeiter-Samariter-Bund), implementator IDC, a korisnički okruzi na projektu su Pirotski, Rasinski i Raški okrug. Projekat je finansiran sredstvima nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ.